måndag 10 september 2012

Viktoria plommon


För åtta år sedan planterade vi ett Viktoria plommonträd. Det har gett enstaka plommon. Men i år är det överfullt av plommon. Tyvärr måste man dela dem innan de stoppas i munnen på grund av steklar (tror vi). Alla de första som mogna var det insekter i. Men att plocka och dela går ju också bra, så nu har det bakats plommonbakelser och underbar parfait. Receptet på parfait hittade jag i njut i din trädgårds blogg.Hos oss är det inget päronår. På ett av träden fanns ett päron som jag länge spanat på. Så en kväll i veckan tänkte jag att nu skall jag gå ut och plocka det. Halvskumt ute men vet ju ungefär var det hänger. Skulle just sticka in handen när jag ser något som inte stämmer. Tack gode att jag inte stack in handen. För där hänger en del av grannens bi som svärmat...Dagen efter klippte modiga mannen min av grenen, gick och lämna bina åter till vår granne som blev så tacksam.Snälla bin säger grannen, kvittar tycker jag behöver inte komma så många på en gång.4 kommentarer:

Monica sa...

Åh, Victoriaplommon hade vi också i vår trädgård i Lund; jag minns hur goda dom var!
Vilken tur att du inte tog tag i dom svärmande bina...
Kram, Monica

Mon jardin en ik sa...

Det var då verkligen tur att du inte stack in handen . usch!Så gott med plommon. Just victoria älskar jag om inte annat för färgens skull. Visst är den underbar även i smaken.
Ha det fint.
Anje

G:a Affären sa...

Oj, sån tur du ändå hade...! Så din granne har bin, det kanske inte är så dumt om de inte svärmar in till er. Här blev det nästan ingen frukt i år, det regnade så mycket och jag såg nästan inga bin eller andra flygfän som pollinerde vid blomning.
Ser på prunkande bilder från ditt växthus, jisses!
Jag älskar hibiskuste! Så syrligt gott och vacker färg.

Ha det gott
Cia

Charlotta Cesar sa...

Wow! Det var en modig man!!!! Jösses - hade jag aldrig gjort! Aldrig i livet!!!
Bloggkram