lördag 22 december 2007

Idag skall

vi klä granen, städa upp och julpynta lite till. Igår bakades julkakan som alltid äts till Kalle Anka, en kaka med mycket nötter, mandel, russin och mandelmassa. God Jul formas av deg ovanpå. Detta är en tradition som kommer från mitt hem.






Goda struvor blev också bakade.


Något nytt för i år är att vi bakar pepparkaksskorpor, fick smaka dessa på jobb och de är bara så goda.


Kanske någon som har tid över till bak. Här kommer receptet:

Pepparkaksskorpor.

Till ca 40 skorpor

100g hasselnötter
2 ägg
100g smör
2dl strösocker
1 tsk bakpulver
5dl vetemjöl (300g)
2 msk färdig blandade pepparkakskryddor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i medelvarm torr stekpanna tills de får fin färg och skalet lossnar. Kan även rostas i ugn. Gnid av skalet i en handduk.
Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget ett i taget under vispning. Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddor i en matberedare. Tillsätt hasselnötterna och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade. Blanda ner blandningen i äggvispet. Arbeta ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Den blir ganska kladdig och ska bara kunna formas till längder.
3 Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
4 Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut längderna och sänk temperaturen till ca100 grader. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 30 min eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen.

Om ni inte har färdig blandade pepparkakskryddor så kan ni blanda så här:
2tsk mald kanel
2tsk finstötta kardemummakärnor
1tsk malda nejlikor
1tsk mald ingefära
kramiz//kullervilla