lördag 24 februari 2007

Ja nu är...

det vinter igen, snö som yr och allt är kaos ute. I början av veckan var det vår, trodde vi, vintergäck och snödroppar blommade så fint. Dottern funderade på om det inte snart var tid för ”sopbilen” att komma och göra rent gatorna från allt grus så att rullskridskorna kunde komma fram.










Ja här förändras det snabbt. 07 02 22



Efter det att vi gått, kämpat och slitet oss till en skön promenad i dag sa dottern att så mycket snö hade hon aldrig sett, i varje fall inte i Skåne och detta stämmer säkert, här är massor! Kalla och välmående efter promenaden fikade vi, te och muffins blev det. Det var då vi börja prata om gamla koppar, för det var sådana vi drack vårt te ur.










Vi har alltid gillat gamla prylar och har hela huset fullt av sådant. Vi tycker det är roligt om sakerna från förr kan komma till användning och inte bara stå i skåpen.




Heter Irene.




Heter Karlskrona.






Namnet är Bimbo.





Dessa använder vi nog oftast här hemma.








Markis heter dessa och är gjorda av Rörstrand.






Skall man dricka te så måste man ha te för alla smaker.

Ja nog är det gott att sitta i stugvärmen med en go kopp te och fundera på hur många koppar det skall bli innan våren kommer på riktigt

kramiz//kullervilla


Ett gammalt ordspråk…

är att den som har salvia i sin trädgård kan inte åldras.
(Så det är det enda vi odlar i vår trädgård)

Kryddsalvia, Salvia officinalis kallas också äkta salvia, släktnamnet salvia kommer från latinets salveo som betyder läka eller jag helar.





I århundraden har salvian uppskattas för sina läkande egenskaper.
Grekerna ordinerade salvia mot magsår, lungsot och ormbett.
För romarna var den helig och ceremonier gjordes vid insamlandet. En specialkniv skulle användas som inte var gjord av järn. Den som plockade måste ha rena kläder och fötter samt offra mat innan insamlingen kunde börja.





Salvia sades vara bra för hjärnan, vettet och minnet.
Salvian är värdefull både som läkeört och kryddväxt.
I små mängder ger den en god smak och underlättar matsmältningen, särskilt av fett mat.
Te bryggt på salvia med lite äppelcidervinäger i är ett utmärkt gurgelvatten för hesa halsar.
Långvarigt bruk av salvia eller intag av större mängder kan ge förgiftningssymtom.


Muskatellsalvia, Salvia Schlarea.

Är 2-årig och självsår sig, blir ca 120cm hög. Blommorna är blekrosa eller blå/lila/vita till färgen. Blomställningarna kan vara flera dm höga och är helt underbara. Doften är varm och kryddig.



Bladen innehåller olja som frigörs vid beröring. Ur fröna utvinner man olja som används i parfymindustrin. Den används även till smaksättning i muskatellvin – därav namnet muskatellsalvia.
Den kan också användas som brännvinskrydda eller varför inte torka den som eternell.