söndag 10 februari 2008

Sol…

Vilket väder vi har haft i helgen, så skönt. Men än är det säkert långt till vår. Vi har hunnit med massor, målat, hälsat på släkten, varit på loppisar, gjort fynd och såklart njutigt i trädgården. Visar målat och loppis fynd senare i veckan :=)
Här kommer blombilder från trädgården idag.

Krokus som tittar upp bland citrontimjan






Iris och vitsippor



Fjärilsbuskensblad



Tulpanerna som ligger ute på trädgårdsbordet är snart 14-dagar gamla och lika vackra.




En trädgård är ett levande konstverk
i ständig förvandling.

Arne Klingborg


kramiz //kullervilla


Javisst blir vi lite…

sugna på att så ett frö ibland, men då måste vi hejda oss. För vi vet ju hur det blir för oss, vi hinner inte lägga ner en massa tid på detta just nu. Tiden efter jul måste vi tillverka en massa luffarslöjd, smycken av gamla bestick mm eftersom det är mycket som gått åt i julhandeln.
Men så fort vädret tillåter så kastar vi oss in i vårt växthus och planterar lite av varje och detta fungerar utmärkt för oss. Men ibland kan man inte motstå, Mexikansk salvia är sådd.

Varje år sår vi bl.a. Mariatistel. Silybum marianum: Denna växt kan bli upp till 150cm hög, har stora och blanka blad med mjölkvita nerver. Ja bladen är helt fantastiska och det är de rödvioletta blommorna i juli-augusti också.










Sitt namn har den fått av de iögonfallande vita stimmorna på bladen, som enligt legenden påstås komma från jungfru Marias bröst när hon skull rädda Jesus undan Herodes förföljelse.



Sedan gammalt är Mariatisteln känd som köksväxt. De späda bladen kan man använda i sallader, rötterna och blomkorgarna kan ätas kokta i vatten – i Frankrike kallas örten ibland vild kronärtskocka.
Vi odlar den mest för att vila ögonen på den då det är en mycket vacker och pampig ört.



Örten ansågs kunna bota eller lindra hjärt- och cirkulationsbesvär.
Den påstås kunna förbättra minnet. Så kanske man skulle äta lite mer av den.


kramiz//kullervilla