måndag 23 mars 2009

För inte så länge sedan...

var allt mycket annorlunda. Det gick inte att köpa färdiga lakan eller handdukar. Man vävde sina tyger själva eller lite längre fram i tiden så köptes lakansväv i metervara. Jag har en svärmor som berättat att hon köpte hela rullar med lakansväv. Har fått en del som vi bara lagt in i skåpet… jag tittade runt bland dessa och fann där något som jag tänkte göra kuddar av… Ett underbart gammalt tryck på lakansväv… Berättade detta för svärmor och sa att jag nog skulle tvätta det först…hon skrattade hjärtligt och sa, gör inte det för då försvinner trycket… Förr fick inget gå tillspillo så därför trycktes det med färg som försvann…vilken tur att jag inte hunnit tvätta det… kan ni tänka er minnen om jag tagit ut ett helt vit lakan ur maskinen…
Nu har jag istället behandlat det nätt och försiktigt med tyglack, funderar på om man skall göra kuddar eller kanske göra en tavla av det… för vill absolut bevara detta.






Kan ni tänka er 38m i varje rulle på en bredd av 135cm, krympfri och fritt från klister…ingen dålig kvalitet.







När jag ändå rotade i skåpet hittade jag också linnehanddukar som också är köpta i metervara. Har troligtvis varit ett halvt dussin, kan minnas att en har blivigt kökshandduk för en del år sedan. Alltså 3,75m handdukstyg på en bredd av 55cm… vad gör man med det… funderade och tänkte… synd att klippa itu det. Varför inte en mysig löpare på en vit duk… som kan användas när iläggsskivorna är i bordet och vi är många. Kanske kan ge upphov till att berätta om hur det var förr :=)))







När vi nu ändå är inne på det här med lakan. Så fick vi en underbar present, som min mormor ropat in på auktion i början på 50-talet och sedan gett moster som förvarat den väl skyddat i sitt skåp. Ett lakan och två örngott, bröllopslakan tror moster det är. Så underbart vackert är det. Tänk vilka arbeten som gjordes förr i ljuset av en fotoskenlampa. Nu ligger de i vårt skåp, örngotten kommer att användas men lakanet får nog ligga. Har inte hjärta än att göra något av det.








Men ett lakan som köptes i helgen skall få bli gardinkappa så småningom. Det fanns örngott som tillhörde men de köpte vi inte … hur dum får man bli, de skulle ha tjugo kronor st. Vet en som skall försöka köpa dem nästa gång där är öppet.



Samlarkramizar//kullervilla