måndag 23 mars 2009

För inte så länge sedan...

var allt mycket annorlunda. Det gick inte att köpa färdiga lakan eller handdukar. Man vävde sina tyger själva eller lite längre fram i tiden så köptes lakansväv i metervara. Jag har en svärmor som berättat att hon köpte hela rullar med lakansväv. Har fått en del som vi bara lagt in i skåpet… jag tittade runt bland dessa och fann där något som jag tänkte göra kuddar av… Ett underbart gammalt tryck på lakansväv… Berättade detta för svärmor och sa att jag nog skulle tvätta det först…hon skrattade hjärtligt och sa, gör inte det för då försvinner trycket… Förr fick inget gå tillspillo så därför trycktes det med färg som försvann…vilken tur att jag inte hunnit tvätta det… kan ni tänka er minnen om jag tagit ut ett helt vit lakan ur maskinen…
Nu har jag istället behandlat det nätt och försiktigt med tyglack, funderar på om man skall göra kuddar eller kanske göra en tavla av det… för vill absolut bevara detta.


Kan ni tänka er 38m i varje rulle på en bredd av 135cm, krympfri och fritt från klister…ingen dålig kvalitet.När jag ändå rotade i skåpet hittade jag också linnehanddukar som också är köpta i metervara. Har troligtvis varit ett halvt dussin, kan minnas att en har blivigt kökshandduk för en del år sedan. Alltså 3,75m handdukstyg på en bredd av 55cm… vad gör man med det… funderade och tänkte… synd att klippa itu det. Varför inte en mysig löpare på en vit duk… som kan användas när iläggsskivorna är i bordet och vi är många. Kanske kan ge upphov till att berätta om hur det var förr :=)))När vi nu ändå är inne på det här med lakan. Så fick vi en underbar present, som min mormor ropat in på auktion i början på 50-talet och sedan gett moster som förvarat den väl skyddat i sitt skåp. Ett lakan och två örngott, bröllopslakan tror moster det är. Så underbart vackert är det. Tänk vilka arbeten som gjordes förr i ljuset av en fotoskenlampa. Nu ligger de i vårt skåp, örngotten kommer att användas men lakanet får nog ligga. Har inte hjärta än att göra något av det.
Men ett lakan som köptes i helgen skall få bli gardinkappa så småningom. Det fanns örngott som tillhörde men de köpte vi inte … hur dum får man bli, de skulle ha tjugo kronor st. Vet en som skall försöka köpa dem nästa gång där är öppet.Samlarkramizar//kullervilla


16 kommentarer:

gittan sa...

Sånt är SÅ vackert! jag näns inte använda mormors gamla fina linnedukar mm. av rädsla att förstöra dem. men samtidigt är det synd och skam att de bara ska ligga som hyllvärmare. Att anv. handdukstyget som bordslöpare var en jättebra ide! Tänk förr broderade de monogram på alla lakan och handdukar. Och vilken kvalitet det var på tygerna!

Växthusmadam sa...

Tänk att all den kunskap som våra "förfäder" använde sig av i princip dött ut.... Men vem ska i dagens samhälle ha tid att brodera lakan och stryka banden på örngotten? Jag har också linneskåpet fullt med fina broderier på lakan som min mormor gjort - det är ju inte så länge sedan, men redan har all den kulturskatten gått förlorad eftersom ingen följer i deras fotspår.... Sorgligt! Bra att du bevarar!
Växthusmadam

livet på utanäs sa...

Men mamma mia vilken tur att jag läste ditt inlägg !

Jag har nämnligen en bit liknande lakansväv med blått tryck. Det står Tuppens lakans väv och är ett sånt där fint tryck som du visar som jag fått av mamma för länge sedan.
Jamen , helt säkert hade jag väl kastat in det i maskinen och stått och gråtit av olycka och ilska när jag tog ut det helvita tyget ...

Jag har tänkt sy en tvättpåse eller nått av det . Får väl visa det nån gång ...

Tack snälla för att du sa det !

Ha det bäst !
Tacksamma Sussi O

vita zara sa...

Hej Igen
Vad tur du har som får såna gåvor av din svärmor.
Men ska du verkligen klippa sönder ett så vackert lakan till gardinkappa.
Går det inte att göra en gardin med hela lakanet.
Jag är förståss en sådan där bevarare som gärna vill bevara saker i sin helhet, och kan inte låta bli att tänka på alla de kvinnor som suttit och gjort en vacker sak för en särskild funktion.
Bevara för eftervärden, tänker jag ofta.
Jag har också gamla lakan från auktioner för över 25 år sedan, ibland så har jag dem som långgardiner med spetsarna uppåt.
Men kanske jag är lite extrem när det gäller att bevara saker i sitt ursprung jag vet inte.
Väldigt fina fynd i alla fall.
Man får väl gratulera.
Zara

Åsa sa...

Men vilka vackra saker !!! man kan ju inte se sig mätt på dessa !! lyckliga du !!!!
Tack för att du besökte min blogg, så jag kunde hitta till din !
Kram på dig
Åsa

heidi sa...

Utrolig vakre ting du har! Tenk for en jobb og hvilken kvalitet! Det er noe annet enn det vi får når vi går på kjedebutikkene og kjøpe sengetøy.;O)

Skatan sa...

Vilka sängkläder du visar upp! Historia...så läckert med trycket du skriver om. Ja nog hade man blivit snopen alltid :)

Kul att hitta hit!!

Trevlig kväll,'

Anna

vita zara sa...

Hej
Jag skrattade gott när jag läste att du inte vill byta, det förstår jag verkligen.
Men jag vill gärna byta.
Vintrarna här är på tok för långa.
Jag kan också förstå att 7 minus är mycket hos er,den fuktiga luften gör nog att det känns väldigt kallt.
Men ni har så fint ljus där nere.
Tack så jättemycket för din snälla kommentar om halsbandet.
Kram Zara

Lily of the valley sa...

Jisses! Vilka skatter!!!!! Vilken tur att du inte hann tvätta det....PUST!!!!!
Kram Lily

Majas skafferi sa...

Hej! Det är skillnad på kvaliten på era textilier, mot de mesta man kan köpa nuförtiden! Oj, vilka fina bröllopslakan! De är nästan för fina att våga använda :) Nutidens påslakan är liksom "klistriga" på nåt vis..
Ha en skön helg!

Jeanettes hus sa...

Hej Kullervilla,

Du får ursäkta om jag glömt eller om det blivit galet nån stans ang hur Du och dina vänner skall köra för att komma till mig.

Vill Dock inte lämmna ut adressen här på bloggen.
Hittar dessvärre inte ditt mail så om du kunde skicka ett nytt så får du veta hur ni skall köra.

Välkomna
Kramisar Jeanette

NinaH sa...

Jag älskar också att rota i svärmors (och andra äldre släktingars) linneskåp!;-) Det är underbart att njuta fina gamla textilier- både broderade "produkter" och mer vardagsnära. Så härligt finna oklippta vävar! Kan inte finnas många så´na kvar! Vilket fynd! Och vilken tur att just du fann dem som förstår att sätta värde på det du funnit! Och ja... hm... också att svärmor fanns där att stoppa tvätten i rätt ögonblick!;-) Är säker på att du finner fint bruk för de fina vävarna!
Det vita bäddsetet är helt ljuvligt!!!

Hjärtat Mitt sa...

Ojojoj vilka skatter!
Det kommer att bli en fin kudde, med det trycket. Och idén med löpare var inte dum alls.
Bröllopslakanen gick inte av för hackor.
Tänk så mycket vackert det finns.

Ha en skön helg!
Kram Mari i Marieholm

Maria Berg sa...

Jag har gamla lakan både från min mormor och min farmor - härligt att ha. jag lade också undan dem innan men nu har jag tagit fram dem - klart dom skall användas (fast något spara jag)

Tur att du inte han tvätta det!
Och hoppas ägget på trappan lagom kläcks till Påsk...

Mina halsbandsblogg har inte varit så aktiv sedan du var där och tävlande men nu när våren står för dörren drar jag igång igen.
Jag kommer att presentera nya erbjudande varje vecka.
Detta vill jag fira med en ny tävling, mer en utlottning av ett halsband.

http://mariaberg-halsband.blogspot.com/2009/03/ny-halsband-lanseras.html

Vänliga hälsningar,
Maria Berg - som önskar dig en trevlig dag.

Emma sa...

Ja man kan verkligen fynda vackra lakan, spetsar å örgott på stadens loppisar... Har planer på lite gardin längder till vardagsrummet, men först ska bebis ut!!!

Ha en bra vecka!

Annika Christensen sa...

Jag minns det där.
Min farmor och farmors mor som blev 101 virkade och knypplade spetsarna. Vad gjorde jag?
Klippte sönder lakanen. är det klokt? Ung och dum.
Ha det gott
Annika