lördag 24 februari 2007

Ett gammalt ordspråk…

är att den som har salvia i sin trädgård kan inte åldras.
(Så det är det enda vi odlar i vår trädgård)

Kryddsalvia, Salvia officinalis kallas också äkta salvia, släktnamnet salvia kommer från latinets salveo som betyder läka eller jag helar.





I århundraden har salvian uppskattas för sina läkande egenskaper.
Grekerna ordinerade salvia mot magsår, lungsot och ormbett.
För romarna var den helig och ceremonier gjordes vid insamlandet. En specialkniv skulle användas som inte var gjord av järn. Den som plockade måste ha rena kläder och fötter samt offra mat innan insamlingen kunde börja.





Salvia sades vara bra för hjärnan, vettet och minnet.
Salvian är värdefull både som läkeört och kryddväxt.
I små mängder ger den en god smak och underlättar matsmältningen, särskilt av fett mat.
Te bryggt på salvia med lite äppelcidervinäger i är ett utmärkt gurgelvatten för hesa halsar.
Långvarigt bruk av salvia eller intag av större mängder kan ge förgiftningssymtom.


Muskatellsalvia, Salvia Schlarea.

Är 2-årig och självsår sig, blir ca 120cm hög. Blommorna är blekrosa eller blå/lila/vita till färgen. Blomställningarna kan vara flera dm höga och är helt underbara. Doften är varm och kryddig.



Bladen innehåller olja som frigörs vid beröring. Ur fröna utvinner man olja som används i parfymindustrin. Den används även till smaksättning i muskatellvin – därav namnet muskatellsalvia.
Den kan också användas som brännvinskrydda eller varför inte torka den som eternell.


Inga kommentarer: