tisdag 17 juli 2012

Rosor.

Det doftar underbart av rosen Lykkefund som klättrar upp i vår björk, vi måste passera den för att komma till vår ingång och njutningen är stor när man går förbi...På andra sidan gången är två Apotekarrosor placerade. Vi tänkte först de skulle täcka ett håll i ligusterhäcken, men efter hand som häcken hämtat sig har vi flyttat ut rosorna.
De blommar fantastiskt i år. Runt dess fötter har vi panterat daggkåpa och längs hela gången intill huset planterade vi isop i fjor.
Fjärilarna gillar isop och så även vi...
För några år sedan gjorde vi snaps på isop, var nog det mest jordnära vi smakat :=)
En vacker ros som är på gång är Polkagrisrosen.
Ljuvlig doft och så vacker...

På örträdgårdens armeringjärn trängs rosen santana med blodtopp och humle...


Mattram växer lite varstans i örtträdgården. Den hjälper mot huvudvärk...
Vattenfat i trädgården är inte bara mysigt,  fåglar och insekter gillar det. I fatet bredvid mattramen ser vi ofta bin släcka sin törst.

Vatten kan skapas på många sätt i trädgården. Här har vi satt en stor gammal flaska upp och ner i rabatten, där samlas vatten, en trollslända av metall har fått sin plats där.

Hoppas nu på sol och värme. Som det varit nu har man inte behövt fylla på vatten till alla insekter utan det har kommit uppifrån. Men nu vill vi själva fylla på...

9 kommentarer:

Lotta 8`) sa...

God morgon :) Håller med om att Honungsrosen är vacker, inbillar jag mig eller blommar den senare i år? eller så är det kylan som gör att den har längre blomningstid, jag har fortfarande knoppar som inte slagit ut! Härligt är det och extra skönt med semestertider :) Ha en fortsatt skön sommar :)

Lotta 8`) sa...

God morgon :) Håller med om att Honungsrosen är vacker, inbillar jag mig eller blommar den senare i år? eller så är det kylan som gör att den har längre blomningstid, jag har fortfarande knoppar som inte slagit ut! Härligt är det och extra skönt med semestertider :) Ha en fortsatt skön sommar :)

Susie på Stjärnarve sa...

Honungsrosen är vacker, synd bara att den har så kort blomningstid normalt. Fast i år verkar allt blomma både längre och senare!
Min Santana t.ex. har trist nog inte börjat blomma ännu!!

gittan sa...

Det låter som om ni fått betydligt mycket mer regn än oss! Vi har inte fått många mm men jag klagar då inte =)
Rosor är ju inte riktigt min grej men jag förstår att ni njuter av dom! Maken min går mellan sina rosor och sticker ner nosen och drar in "ler" Han är sjukskriven och rastlös stackaren...
Hoppas vi ses snart / Kram gittan

Monica sa...

Vilken härlig trädgård ni har! Och nu är det verkligen rosornas tid!
Vatten i trädgården är jättefint, men jag är så rädd att det ska dra till sig sniglar...
Ha det bra, kram, Monica

Mon jardin en ik sa...

Vad vore en trädgård uitan rosor? Dina är helt underbara. Hela din trädgård verkar så mysig.Hoppas nu bara att sommaren kommer med värme och så att man får gå och klaga lite att man måste vattna.
Ha det gott.
Anje

NinaH sa...

Vackra rosor och mysiga "vattenglim"!
Förstår att insekterna trivs!;-)

NinaH sa...

Trevligt för fåglar och fjärilar.... och för oss som får "bildnjuta" er örtagårds ljuvlighet!!Det tackar man för!;-)

Moa sa...

Gokväll! Lykkefynd har varit så vacker i år.. men idag när jag kollade runt i trädgården, har varit dåligt med det nu i semestertider ser jag att alla blommor (nästan) sitter kvar i bruna sladdriga klasar.. allt regn har förstört dem och så har de liksom stannat kvar där på den stora busken och börjat förmultna.. jisses det såg inte trevligt ut. För fundera ut hur jag ska få bort det mesta i alla fall. Vatten i trädgården är trevligt på alla sätt.. djur både vilda och tama gillar det. Min hund o katt älskar att dricka i fat och vattenbad, går nog hellre ut o dricker än inne.. konstigt! Önskar dig en fortsatt bra vecka.. Moa