onsdag 4 juli 2007

Lök...

Tänk så mycket olika sorters lök det finns och så många olika smaker. För en del år sedan odlade vi gul och röd lök samt purjolök, men den tiden är förbi. Nu köper vi dessa istället. Ibland sätter vi en lök i en vas som dekoration, trevligt att se den växta.
I vår örtträdgård växer gräslök som har underbart violetta blommor. När vi serverar gräslök så lägger vi några blommor från denna i samma skål, ser mysigt ut. Blommorna går att torka så man kan njuta av dem länge.

Kinesisk gräslök växer också här, denna ser ut som gräslök men bladen är platta och doftar och smakar milt av vitlök.
Vitlök har vi också odlat ett par gånger, planterat vitlöksklyftor på hösten och skördat året efter. Tror vi börjar bli lite bekvämare eller så är det så att tiden inte räcker till för även denna köps färdig nu mera.

Sen har vi piplök som också kallas salladslök. Löken härstammar från Sibirien och odlas i stora mänger i Kina och Japan. Piplöken är den som är bland det första som tittar upp på våren och kan sedan skördas hela säsongen. God att hacka i sallader eller wokrätter. Går bra att frysa, men klipp den då smått. Grönvita blommor får den först det andra året. Detta är en av våra favoriter.Sen har vi luftlöken som kallas etagelök eller våningslök, alla dessa namn kan man verkligen förstå när man sett den växa. Luftlök ger färsk löksmak, kan läggas in som syltlök, ätas rå i sallader eller med fördel användas hel i olika grytor eller varför inte bara njuta av dess roliga växtsätt. Är ganska stark i smaken men så god.
Kajplök eller vildpurjolök har smak som purjolök fast mildare. Är mycket god att använda i soppor. Denna växer vilt på Gotland.


Ramslök kan användas som gräslök under våren. Vill helst växa i skuggigt och fuktigt läge, växer vild i Sverige.
Lök är något som vi alla använder, det sägs att lök kan lindra matsmältningsbesvär, vara sömngivande, förebygga förkylningar, ja listan kan göras lång.
Ja oj vad mycket löksorter det finns, tänk på all härlig prydnadslök. Vi har bland annat doftlök, klotlök och den roliga prydnatslöken hair och visst kan man förstå att den kallas så.

kramiz//kullervilla

Inga kommentarer: